Izmislim problem, kad mi je sve u životu potaman.

Negde daleko, u prošlosti, zakopao sam ćup. Godinama pokušavam da dokučim šta se u njemu krije. Pun je taj ćup raznih problema i frustracija koje sam vukao za sobom dok sam se kroz trnje probijao. Nekad, kad ostanem sâm i kada te probleme sebi rađam, setim se tog ćupa. Znam mu boju. Znam težinu. Znam veličinu. Sve tačno znam, samo ne znam sadržinu. Ne znam je tačno, znam delimično.

Kad čovek oseti da zna, a ne može da reši, loše mu je. Čitav život se bori, traži rešenja, menja taktike. Napada, pa se pritaji. Jedino što ga zbuni su koraci koje mora da napravi, a ne zna gde, kako i protiv koga. Sâm protiv sebe, zakopanog u daljini, u prošlosti. U ćupu leži istina.

Daleko je, duboko. Imaginarno je. Mračno. Hladno je. Davno. Nemoguće je.

U smogu uma sukobljavamo se, nas nekoliko, kao ratnici u istom boju, gde nas muči sujeta i ko će više glava poseći. Dobri smo, a loši smo. I tako u krug. Krug nemara i nemira, zbirna sekvenca neregularnih koraka. Teši me spoznaja ko s kim može i mudrost da se sve ostale bitke od pre ne računaju, jer nova je uvek nova i mudrost je veća. Snaga uma ojačana je.

Ti kao kamen spoticanja, moja rana junačka. Smrt koja dolazi sporo, ali me jede kao mrak u besnom januaru. Sve što u tebi vidim, ima i u ćupu, svakim danom sve sam bliži istini da to zaključim. Neke davno zakopane strahove otkopavam s tobom. Čoveku koji je sâm uvek loše bude kada se dâ drugom. Ko god bio, a da na to dodam da je drugi neko ko mu otvara kapiju koju nije otvarao od detinjstva. Nema dodatnih reči. Smešno je obrazlagati.

Davno je zapisano mnogo toga što želim reći. Ne bih da se ponavlja. Suština se nazire.

Otkopavam ćup posle dve decenije, u njemu je tvoja glava, živa i nasmejena. Gledam te oči i osmeh koji leči sve bolesti. Gledam u ćup dok mrak pada. Gledam i krstim se, ništa drugo mi nije ostalo, sem da se Bogu molim da se sve ostale predstojeće bitke odigraju samo kao bitke. Da se u njih ne mešaju delovi ćupa. Neka moja snaga bude u svemu onom što je i dosad bila. Nemam ja snage za više. Delimo se i uzimaj, živote, od mene, van bitaka! Samo mi ostaje još jedno pitanje: da li je bitka svaka i sekund života?

Ako jeste, ubijte me sad!

10391032_887128117967026_8466735146411942242_n